Voetklachten

 

EELT:

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Personen die veel tillen of zwaar werk met de handen verrichten hebben - als natuurlijke bescherming - eelt aan de handen. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten.

Eelt aan de voeten als bescherming. Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel, en de plaatsen waarop wij staan "drukpunten"

Overtollig eelt aan de voeten. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan spreken we van overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd.

 

BLAREN:

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende die eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Een blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmet. Vervolgens wordt aan de zijkanten een kleine opening gemaakt, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en wordt het vocht met een steriel gaasje uit de blaar gedrukt. Zorg ervoor dat al het vocht afloopt en het "blaardak" verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie kan ontstaan. Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas). In de meeste gevallen kan men daarna gewoon weer verder lopen of sporten.

 

INGEGROEIDE TEENNAGEL:

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels? De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen: Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Nagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een andere veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

De behandeling: De pedicure kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure ervoor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.

Wacht niet! Ik adviseer u om niet te lang te wachten bij het ontdekken van de eerste symptomen van een ingegroeide nagel. Zo kunt u pijnlijke ontstekingen voorkomen.

 

KLOVEN:

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters en soms wel een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. Oorzaak is vaak een droge huid of juist een verweekte huid.

Waar komen kloven voor? Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming en of wrijving. Aan de tenen ontstaat het door een verweekte huid.

Vochtige kloven tussen of onder de tenen: Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met de juiste medicamenten. Daarbij is het belangrijk de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door middel van speciale voetpoeder.

Droge kloven aan de hiel: Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium is het een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen? Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen. Deze kan u dan naar een podotherapeut doorverwijzen.

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, met name de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Tip:
- ik adviseer u om tweemaal daags de voet in te crèmen om kloofvorming te verminderen/voorkomen.
- wanneer u veel last heeft van kloven, dan raad ik een paraffinepakking aan.

LIKDOORNS:

Een likdoorn, ook wel eksteroog of eelpit genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als er op gedrukt wordt. Hij drukt dan op een zenuw. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat de likdoorn weer terugkomt.

SCHIMMELNAGELS:

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe zien schimmelnagels er uit? Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op "avontuur" en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

 • Verkleuring van één nagel in wit of geel
 • Verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
 • De nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig
 • De nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten


Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond "zwemmerseczeem" genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels? Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus makkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kans op het krijgen van een schimmelinfectie groot. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen? Schimmelinfecties ontstaan niet door slechte hygiëne. Wat u zelf kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
 • Gesinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
 • Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
 • Draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden
 • Draag goed passende - leren - schoenen
 • Wissel schoenen regelmatig en laat ze luchten
 • Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes


Behandeling van schimmelnagels: Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden. Bij een hardnekkige schimmelinfectie kan aan de hand van schimmeldiagnostiek bepaald worden of er voor deze schimmel medicijnen ingenomen moet worden. Uiteraard volgens het voorschrift van de arts. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Een pedicure kan deze dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken/frezen, wat de genezing bevordert.

Om te bepalen of u inderdaad last heeft van schimmelnagel kunt u bij mij in de praktijk een stukje nagel laten afnemen. Het stukje nagel stuur ik op naar het Leids Cytologisch Pathalogisch Laboratorium. Daar wordt het na een bewerking en kleuring, onder de microscoop bekeken. Door de kleuring wordt een schimmel uitgelicht. Is er geen schimmel dan is dit ook duidelijk omdat er niets opkleurt. Zo kan ik u uitsluitsel geven of u een schimmelnagel heeft of niet.
Blijkt het geen schimmel te zijn dan is er helaas niets anders aan te doen dan de nagel goed bij te laten houden door de pedicure. Blijkt het wel een schimmel, dan kunt u gebruik maken van schimmel dodende middelen. Omdat ik naast het vak pedicure ook apothekersassistente ben in de Heemsteedse apotheek kan ik u voorzien van een goed advies indien het gaat om diverse produkten en het gebruik daarvan.

VOETWRATTEN:

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden (net als wratten op andere plaatsen van het lichaam) veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat.

Wat is een voetwrat? Een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie.

Hoe herken je een voetwrat? Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Soorten voetwratten Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd. Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Het is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Niet behandelen Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal een pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts. Er zijn diverse therapieëen beschikbaar, maar bijna geen enkele therapie is afdoende. Wegbranden met stikstok of een ander etsend middel is een pijnlijke behandeling, die voor kinderen is af te raden.

Eerst naar de huisarts Als u een voetwrat heeft, of denkt te hebben, adviseer ik u contact op te nemen met uw huisarts.

De pedicure Wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat de voetwrat door de pedicure kan worden behandeld (eventueel door een chemische pakking), kan deze overgaan tot behandeling en bij pijnklachten eventueel antidrukmiddelen toepassen ter hoogte van de voetwrat.

VOETSCHIMMEL:

Ook wel zwemmerseczeem genoemd. Veel mensen hebben last van deze soms jeukende huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt. Een pedicure kan in een vroeg stadium de schimmel herkennen en kan een eenvoudige behandeling nog afdoende zijn.

Wat is de oorzaak van voetschimmel? Een voetschimmel kan worden opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat voelen en ontwikkelen schimmelsporen zich het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Behandeling In een vroeg stadium kan behandeling met antischimmelmiddel nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodend middel. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze kan een medicijnenkuur voorschrijven die schimmels doden.