Reumatische voet

(deze aantekening zal voor vergoeding in de toekomst komen te vervallen)Reumatische voeten vereisen goede zorg omdat de voeten van reumapatiënten vaak extra gevoelig zijn door:

  • Gewrichtsontstekeningen
  • Slijmbeursontstekingen
  • Slijtage in de gewrichten
  • Standveranderingen van o.a. de voeten


Wanneer gaat een reumapatiënt naar een pedicure? Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak een ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, kan men ook te maken krijgen met nagelafwijkingen zoals:

  • Brokkelige nagels
  • Eeltvorming onder de nagels
  • "Schuurpapier" nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)
  • Verkleuringen van de nagel


Wat kunt u als reumapatiënt zelf doen?

  • Doe dagelijks enige voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden.


Als u als reumatische patiënt uw voeten laat behandelen door een pedicure met de aantekening "Reumatische Voet", dan kunt u deze behandeling vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar.

Bij Studio Rozengeur kunt u een factuur ontvangen om de diabetische en de reumatische voet (risicovoet) te kunnen declareren. Wellicht kan ik u over een paar jaar deze service van DECLARATIE niet meer garanderen. Om dit contract met de verzekeringsmaatschappij te continueren hangt een kostenplaatje aan vast. Studio Rozengeur zal tegen die tijd beoordelen of dit in verhouding staat tot de totale klantenkring en het aantal cliënten met een risicovoet (die in eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding). Op dit moment zijn mijn cliënten met een risicovoet zeer select en zij zijn dan ook van dit eventuele besluit op de hoogte. Persoonlijk ervaar ik het als zeer prettig als je als klant weet waar je aan toe bent. Overigens zijn er nog genoeg mensen die wel tot de riscogroep horen op het ontstaan of hebben van een risicovoet maar nooit door de verzekering zodanig erkend zullen worden (de verzekeringsmaatschappij is behoorlijk kritisch en vergoedt lang niet alles). Studio Rozengeur is dan ook van mening dat je als goede pedicure altijd op de hoogte moet zijn en blijven over de mogelijke complicaties aan de voet, ontstaan door diverse oorzaken; dit kan door een ziekte zijn of het volgen of hebben gevolgd van chemotherapie, het moeten missen van een lymfeklier(en) of door bepaald medicijngebruik etc.

Naast het kunnen behandelen van een eventuele risicovoet moet je als pedicure ook kunnen signaleren en adviseren, wat te doen in zo?n situatie met het oog op de verzorging van uw voeten. Op deze manier kunnen heel wat voetproblemen voorkomen worden en kun je adequaat handelen en indien nodig doorsturen naar andere diciplines. Dit alles behoort ook tot de taak van een pedicure.

Studio Rozengeur zal dus altijd uw diabetische en reumatische voet kunnen blijven behandelen. De vraag is alleen of u via Studio Rozengeur over een aantal jaren deze behandelingen alsnog kan/mag declareren.

Mocht u nog vragen hebben,u kunt mij altijd mailen of bellen.