Schimmel diagnostiek

 

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe zien schimmelnagels er uit? Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op "avontuur" en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

 • Verkleuring van één nagel in wit of geel
 • Verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
 • De nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig
 • De nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten


Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond "zwemmerseczeem" genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels? Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus makkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kans op het krijgen van een schimmelinfectie groot. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen? Schimmelinfecties ontstaan niet door slechte hygiëne. Wat u zelf kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
 • Gesinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
 • Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
 • Draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden
 • Draag goed passende - leren - schoenen
 • Wissel schoenen regelmatig en laat ze luchten
 • Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes


Behandeling van schimmelnagels: Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden. Bij een hardnekkige schimmelinfectie kan aan de hand van schimmeldiagnostiek bepaald worden of er voor deze schimmel medicijnen ingenomen moet worden. Uiteraard volgens het voorschrift van de arts. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Een pedicure kan deze dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken/frezen, wat de genezing bevordert.

Om te bepalen of u inderdaad last heeft van schimmelnagel kunt u bij mij in de praktijk een stukje nagel laten afnemen. Het stukje nagel stuur ik op naar het Leids Cytologisch Pathalogisch Laboratorium. Daar wordt het na een bewerking en kleuring, onder de microscoop bekeken. Door de kleuring wordt een schimmel uitgelicht. Is er geen schimmel dan is dit ook duidelijk omdat er niets opkleurt. Zo kan ik u uitsluitsel geven of u een schimmelnagel heeft of niet.
Blijkt het geen schimmel te zijn dan is er helaas niets anders aan te doen dan de nagel goed bij te laten houden door de pedicure. Blijkt het wel een schimmel, dan kunt u gebruik maken van schimmel dodende middelen. Omdat ik naast het vak pedicure ook apothekersassistente ben kan ik u voorzien van een goed advies indien het gaat om diverse produkten en het gebruik daarvan.